Cultivarea zambilelor

Voi descrie pentru iubitorii de flori, pe scurt cum cultivam noi Zambilele, poate cele mai apreciate flori ale primăverii.

Mentionez mai întâi că esențial pentru o planta bine dezvoltată, cu o inflorescență mare avem nevoie de bulbi mari. DE aceea noi cumpărăm numai bulbi cu circumferința de 19+ ( mai mari de 19 cm). DE obicei in magazinele ce vând bulbi pentru amatori nu veți găsi decât bulbi care variază între 14 si 17 cm, din considerente de preț.

Din multele soiuri existente noi cultivăm pe cele mai căutate si apreciate : Fondant ( roz bătut), White pearl,( alb), Blue Jacket (albastru inchis), Jan bos ( rosu), Splendid cornelia (violet deschis).

Pentru o durată mai mare de înflorire, noi le cultivăm la ghiveci ( folosind ghivecele albe de productie de 11 cm).

Bulbii sunt acoperiti in substrat la sfarsitul lunii octombrie . Ghivecele sunt așezate în locuri ferite de îngheț cum ar fi o groapă special făcută cu adâncime de 50 cm, fie intr-un spatiu acoperit ( solar neîncălzit) . După ce se uda din abundenta, se acopera cu pamânt usor ( 20 cm).

In general, ghivecele sunt scoase de sub pamant cu 2 saptamani inaintea comercializării ( infloririi). Exceptie fac bulbii din soiul Blue Jacket care necesita aprox 25 zile.

În primele 6 zile ghivecele sunt așezate in spatii încălzite usor (5- 7 grade C) si acoperite cu ziare sau panza pentru camugurul proaspat să nu fie afectat de lumina puternica si pentru a stimula alungirea lui. Apoi temperatura va fi ridicata progresiv după nevoie. Un mediu mai cald va grabi inflorirea.

Vă dorim succes pentru flori minunate.

 

 

Articole recomandate

22 de comentarii

 1. As dori din cele 10 sortimente pe toate. Astept raspuns. Unde trebuie sa fac comanda . Daca se poate sa mi comunicati si pretul la fiecare Va multumesc

  1. In aceasta perioada nu vindem bulbi de zambile,…plante inflorite- nici atat. Asadar nu pot mentiona vreun pret. Este bine totusi , daca doriti sa comandati bulbi, sa lasati o adresa de mail. si/sau sa vorbim la telefon.

 2. Buna
  Sunt din Tg Jiu si as dori sa stiu daca vindeti bulbi de zambile violet si albe, la ce pret si in ce perioada. Daca imi puteti spune un mod prin care putem comunica, ar fi excelent. va multumesc

  1. Anul acesta nu cred ca vom reusi sa aducem bulbi din Olanda din lipsa de timp…Putem comunica rapid si eficient la telefonul 0752241588. Alex

 3. buna Alex
  daca tu nu poti aduce bulbi din Olanda ,de unde putem cumpara?
  eu sincer nu gasesc bulbi zambile 19+
  sper sa ma poti ajuta cu un raspuns.
  multumesc

  1. VA rog sunati-ma pentru detalii. Multumesc.

 4. As dori sa ma inregistrati in baza d-voastra de date si cind scoateti bulbi la vinzare sa ma anuntati.

  1. Lasati o comanda orientativa sau sunati pentru amanunte. Multumim

 5. nu stiu daca cineva imi va raspunde, dar eu intreb

  eu locuiesc in Costa Rica, deci alt timp de clima si totul diferit in general
  am cumparat un ghiveci cu 3 zambile
  erau inflorite si foarte frumoase dar s- au trecut
  au murit frunzele si acum au ramas cepele in pamant
  stie cineva sa mi dea un sfat de cum ar trebui sa continuu?
  sa le mai ud sau nu? sa le scot din pamant si sa le replantez peste cateva luni?

  Multzumesc

  1. Ar fi bine sa scoateti bulbii si sa ii protejati de soare si apă intr-o pungă de hartie pana in luna octombrie cand ii replantati. Totusi nu vor mai face flori frumoase ca in primul an. Mai bine luati altii… noi nu mai păstram nimic…

 6. Buna!Spunemi te rog e nevoe numai de cit de sera pentru a planta bulbi de zambile,dacas pastrati in pivnita, pe urma pot sai pun sa infloreasca in casa pe pervazuri?si de undei pot cumpara bulbi de calitate mai buna?va multumesc!

  1. Se poate si in beci si apoi la pervaz. Bulbii noi ii cumpărăm la lazi de minim 150 buc pe soi. 2-3 bulbi mari si buni nu gasiti. Luati de unde apucati ca nu este o pierdere.

 7. Alex buna!!mai spunemi te rog cit la cit sa amestec turba cu solu,si de care ingrasaminte mai e nevoe,la vreo 300 de bulbi de zambile,da pamint de padure este bun sau special,multumesc frumos!!!

 8. Buna, eu mi-am cumparat 2 zambile in giveci si as putea sa le tin afara pe balcon ? afara sunt 12 grade si cat ar trebuii sa le ud ? cam la cate zile ?

  1. da… oricum nu stau mult inflorite.

 9. Buna ,intradevar mar interesas i pe mine daca se poate cit la cit se pune de fiecare adaos?

  1. Desi nu inteleg prea bine ce doriti sa ma intrebati, banuiesc faptul ca va referiti la reteta potrivita de substrat pentru cultivarea zambilelor la ghiveci. Folosim 30 % nisip de râu nespălat, 30% turba, 40 % pămant fertil de pe camp. Asta e tot.

 10. Buna am si eu o intrebare daca plantez bulbi dupa 15 noiembrie cam cand ar fi inflorirea ?A si daca avetii dv bulbi de vanzare Mar interesa .

  1. Noi acum primim bulbii comandati in luna martie. Dacă doriti bulbi comandati pana in luna mai. Puteti planta bulbi si la revelion si sa ii aveti in luna martie. Totul se reglează din temperatură.

   1. Ok multumesc frumos pt raspuns !

 11. Buna ziua , la ce pret sunt bulbi de zambile pentru o comanda ~ 1000 buc. MULTUMESC.

  1. Depinde de soi si dimensiune. VAriaza de la 1,2 lei pana la 1,65 lei la cea mai mare dimensiune, in functie de culoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.